اهمیت جذب کارآفرینان غیر مقیم بهمنظور توسعه کسبوکارهای دانشبنیان چالش مدیریت کلان منابع مالی
اهمیت جذب کارآفرینان غیر مقیم بهمنظور توسعه کسبوکارهای دانشبنیان
چالش مدیریت کلان منابع مالی
طبق آمار ارائهشده از سوی معاون اجرایی رئیسجمهور، 6 میلیون ایرانی نخبه در آنسوی مرزها وجود دارند که تعداد زیادی از آنان میتوانند در نقش کارآفرین به توسعه اقتصادی کشور کمک شایانی دهند. از اینسو، دولت با درک این نکته کلیدی در دوران پسا برجام بهمنظور جبران عقبماندگیهای گذشته، مقوله حضور آنان در کشور را از موضوعات کلی خارج کرده و نقش کارآفرینان غیر مقیم را بهمنظور شناسایی ظرفیتها، موشکافانه موردبررسی قرار میدهد. از سوی دیگر، همچنین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در بهار ۱۳۹۶ طرح “۱۱۰ برنامه حمایتی از شرکتهای دانشبنیان” را برای تأمین قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات که به تصویب مجلس شورای اسلامی نیز رسیده است، اجرایی کرده است. حال سؤال آن است که باوجود ایجاد چنین بستر منحصربهفرد، چه چالشهای اساسی سبب عدم همکاری بسیاری از کارآفرینان غیر مقیم در توسعه کسبوکارهای دانشبنیان شده است؟
بسیاری از اقتصاددانان نامی جهان مانند استیگلیتز بر ایـن باورنـد کـه امـروزه دیگـر حجـم سرمایه و اندازه بازار، در توسعه اقتصادی ملل نقش اساسـی را نداشـته، بلکـه ایـن نقـش را دانـش و فناوری ایفا میکند؛ بنابراین عوامل متخصص انسانی بهعنوان نیروی اصلی تحول اقتصـادی موردتوجه بوده و برنامههای توسعه اقتصادی با توجه به نقش این عامل مهم تـدوین و بـه اجـرا درمیآیند. ازلحاظ کاربردی، برای دستیابی به اقتصاد دانشبنیان، فقط تولید و توزيع اطلاعات و پرداختن به آموزش و پژوهش كافي نیست، بلکه نکته مهم، بهکارگیری آنها در استفاده از منابع اقتصـادی بهصورت مستمر و پايدار است. بهعبارتدیگر، کاربردی کردن دانش و استفاده مؤثرتر از آن در گسترش ظرفیتها و ارتقاء درجه بهرهبرداری از منابع است که تحقق یک اقتصـاد دانشبنیان را مقدور میسازد.
نمونهای از نقش کلیدی سرمایه انسانی در رشد و اعتلای یک کشور، هندیان مهاجر در انگلستان هستند. کشور هندوستان نیز در بخش فناوری اطلاعات یکی از کشورهای پیشرو در دنیا است که این امر را مدیون همین مهاجرانی است که در انگلستان زندگی میکنند. واقعیت این است که انگلیسیان هندی تبار که در صنعت فنآوری اطلاعات از بهترینها به شمار میآیند، با تبادل دانش و انتقال سرمایه، هند را به سرزمینی کارآفرینی تبدیل کردهاند. با تسهیل زمینههای علمی و همچنین جذب سرمایه، هند موفق شد از ظرفیتهای مهاجرانی که برای تحصیل و کار به انگلستان رفته بودند، بهرهبرداری کند و در یک بازه زمانی ۱۰ ساله بسیاری از آنان را به سرمایهگذاری و حضور مجدد در فضای اقتصادی ترغیب کند. چنین ارتباط و پیوندی سبب شد که سهم تولید ناخالص هند در فناوریهای پیشرفته از ۲ درصد در سالهای پایانی قرن ۲۰ ام به نزدیک ۶ درصد در سالهای اخیر برسد. با درک این نمونه چگونه است که کشور ما در امر برقراری چنین ارتباطی با کارآفرینان غیرمقیم به بهترین نتایج ممکن نمیرسد؟
پاسخ اما در بیانات مقام معظم رهبری مدظلهالعالی دریکی از دیدارهای اخیر ایشان با فعالان تولید دانشبنیان مبنی بر عدم استفاده صحیح از منابع مالی و علل آن بهوضوح مشاهده میشود. ایشان فرمودند شایسته است این مانع که بهعنوان محدودیتی بزرگ در رشد اقتصادی و حصول اقتصاد پایدار محسوب میشود، بهدقت مورد ارزیابی قرار گیرد. تحصیل ثروت از راه خام فروشی یکی از موارد مهم و مؤثر در عدم توسعه اقتصادی و پیشرفت کارآفرینی در ایران است. اقبال به دستیابی اقتصاد دانشبنیان بهعنوان یکی از مهمترین راهکارهای استفاده صحیح از منابع مالی در جایگاه درست و بهاندازه مطرح است. از سویی دیگر لزوم ارتقای مدیریت منابع مالی نیز بهعنوان راهکاری دیگر از سوی ایشان پیشنهادشده است. بدین منظور تأمین حداقل ۲۰ درصد از درآمد مالي كشور از راه صنايع دانشبنیان تا افق ۱۴۰۴ در بیانات ايشان راهکار دیگری برای کاهش وابستگی به خام فروشی نفت بوده است.
بررسیها حاکی از آن است که حدود ۵۰ درصد از تولیدات صنعتی ایران را محصولات منبع گرا تشکیل میدهند. حدود ۲۰ درصد از محصولات صنعتی نیز اختصاص به صنایع با فناوری ساده دارد؛ بنابراین مجموع صنایع منبع گرا و ساده حدود ۷۰ درصد تولیدات صنعتی ایران را تشکیل داده که بیانگر سطح پایین فناوری صنعتی ایران است. محصولات با فناوری متوسط نیز اندکی کمتر از ۳۰ درصد از تولیدات صنعتی ایران را شامل میشود که بیشتر شامل صنایع پتروشیمی و شیمیایی است. بخش صنایع با فناوری بالا نیز سهم بسیار ناچیزی بین ۱.۹ تا ۲.۵ درصد از محصولات صنعتی ایران را شامل میشود که بخش عمده آن محصولات الکترونیکی است؛ بنابراین ساختار اقتصاد ایران از منظر سطح فناوری بهکاربرده شده در تولید، بیشتر (بیش از ۷۰ درصد) مبتنی بر تولید کالاهای منبع گرا و دارای تکنولوژی سطح پایین است و سهم تولید کالاهای با تکنولوژی سطح بالا بسیار ناچیز است.
همچنین بررسی سبد صادراتی ایران به کشورهای اروپایی نیز حاکی از آن است که بیش از ۹۰ درصد از صادرات ایران به اروپا، مواد اولیه بوده و تنها ۷ درصد از صادرات شامل کالاهای تولیدشده است که در فرایند تولید آنها از تکنولوژی متوسط استفاده میشود و سهم تجهیزات مخابراتی که تولید آنها مبتنی بر استفاده از تکنولوژی پیشرفته است، شوربختانه کمی بیش از صفر است. با توجه به مقایسه سبد صادراتی ایران به کشورهای عضو اتحادیه اروپا الزام به کاهش میزان خام فروشی و سوق بهسوی اقتصاد مبتنی بر دانش درک میگردد. نتایج عملکرد کشورهای توسعهیافته نشان داده است که این مهم با ارائه تسهیلات لازم برای کارآفرینان از طریق مدیریت صحیح منابع مالی محتملتر خواهد شد.
بدین ترتیب توسعه کارآفرینی در جوامع نیازمند آمادگی زمینههای فرهنگی و اجتماعی، همکاری نظامهای آموزشی، ساختارهای اداری و مالی و سایر مکانیسمهای حمایتی است. بر این اساس توسعه کارآفرینی در بخشهای مختلف اقتصادی با توجه به ویژگیها و شرایط این بخشها، مقولهای چندبعدی بوده و نیازمند توجه همهجانبه دولت و مجلس در تدوین سیاستها و برنامههای کلان، تأمین زیرساختهای لازم و اجرای برنامههایی هدفمند برای ترویج کارآفرینی بهمنظور رواج اندیشههای کارآفرینانه، ارتقاء دانش و توانمندیهای افراد برای استفاده صحیح از پتانسیلها ازجمله جذب کارآفرینان تحصیلکرده غیر مقیم برای مدیریت چالشهای اقتصادی پیش روست.

نویسنده: دکتر فرهاد حسنی مهربان / مدرس و پژوهشگر