آفرینش گاه شِزان (Shezan)، راه‌حلی برای کارآفرینان دانش گر

آفرینش گاه شِزان (Shezan)، راه‌حلی برای کارآفرینان دانش گر

از خیبر تا شِزان

 

  • مفهوم آفرینش گاه:

 

محلی است که برای آفرینش و خلق ارزش، از جنس کارآفرینی و ارزش‌آفرینی، جهت تحقق رؤیاهای آینده کارآفرینان در مسیر ارزش‌آفرینی به وجود آمده است.

از مهم‌ترین اهداف آن می‌توان به مواردی همچون:

  • حمایت و جذب افراد یا گروه‌های خلاق و نوآور در خصوص تجاری‌سازی
  • ایجاد اثرات اجتماعی برای جامعه در حوزه فناوری‌های همگرا
  • ایجاد جریان‌های درآمدی و خلق ارزش برای جامعه
  • توسعه زیست‌بوم کارآفرینی فناوری‌های همگرا در قالب فرآیندهای شتاب دهی، اشاره کرد.

 

 

 

  • شِزان چیست؟

شِزان نماد تمایل به مشارکت و اثرگذاری در یک تغییر بزرگ اجتماعی است که مبتنی بر فناوری‌های همگرا می‌باشد. محلی است که شانس علاقه‌مندان به ارزش‌آفرینی مبتنی بر فناوری‌های همگرا را افزایش می‌دهد.

یک‌خانه نوآوری است. بستری که کمک می‌کند، اگر کسی در حوزه فناوری‌های چهارگانه ایده‌ای داشته باشد، آن را با سرعت زیاد تبدیل به کاربرد مؤثر در بازار کند و یک زنجیره کامل کسب‌وکار را ایجاد کند.

چیزی شبیه شتاب‌دهنده‌ها، اما شِزان شتاب‌دهنده به سبک شتاب‌دهنده‌های حوزه فناوری اطلاعات نیست. به این واسطه که شتاب‌دهنده‌ها به‌صورت معمول از الگوهای استاندارد پیروی می‌کنند. شِزان بیشتر شبیه مراکز تحقیق و توسعه وابسته به صنایع است. نیازی در بازار وجود دارد، دانش پایه‌ای را می‌طلبد و شِزان کمک می‌کند با یک روش‌شناسی خاص این دو به هم متصل شوند و گام‌های توسعه فناوری، محصول و بازار طی شود.

همه تا حدودی با چهار حوزه فناوری به‌صورت جداگانه آشنایی داریم؛ فناوری اطلاعات که برای عموم مردم آشناست. فناوری نانو هم‌ که سابقه‌ای بیش از ۲۰ سال دارد، به‌صورت خلاصه این فناوری قابلیت دست‌کاری و کنترل مواد در ابعاد اتمی و مولکولی برای بروز ویژگی‌های نوپدید است، یعنی بهره گرفتن از توان هستی در ابعاد اتمی و مولکولی. زیست‌فناوری هم کاربرد زیست در برآوردن نیازهای آدمی است و علوم و فناوری شناختی به زبان ساده به هر آن چیزی بازمی‌گردد که در حوزه روانشناسی، مغز و عصب‌شناسی و فلسفه ذهن وجود دارد.

حال سؤال این است که چطور می‌توان این چهار فناوری را باهم ترکیب کرد؟ سؤالی که پاسخی فیزیکی دارد. وقتی به هر چهار حوزه در ابعاد اتمی نگاه کنیم، همه آن‌ها یک ساختار دارند و قوانین فیزیک پایه‌ای بر آن‌ها حاکم است؛ بنابراین شاید بتوان فناوری خلق کرد که قابلیت هر چهار حوزه و فراتر از آن را داشته باشد. البته اینکه این همگرایی منجر به هم‌افزایی خواهد شد یا نوعی همجوشی اتفاق خواهد افتاد، محل اختلاف متخصصان است.

اگر همجوشی تحقق یابد ما به فناوری دست خواهیم یافت که یک ابر فناوری نوین است باقابلیت‌های نوپدیدی که برای آن تاکنون بدیلی نبوده است. فناوری که قادر خواهد بود در تراز مولکولی و اتمی، ساختارها و محصولات هوشمندی خلق کند که ویژگی‌های نوپدید داشته باشند. در میان‌مدت، همگرایی که هم‌افزایی می‌شود نیز قابلیت‌هایی در اختیار قرار خواهد داد که تاکنون هیچ فناوری در این سطح قادر نبوده است چنین راه‌حل‌هایی برای برآوردن نیازهای آدمی خلق کند به‌گونه‌ای که اثربخشی آن را می‌توان با عصر فناوری اطلاعات مقایسه کرد.

 

رضا کلانتری‌نژاد بنیان‌گذار شِزان از جوانان و سرمایه‌گذارانی می‌گوید که چشم بر منافع کوتاه‌مدت بسته‌اند و به امید ده سال بعد در این آفرینش گاه، فن‌آوری می‌آفرینند.

  • محل تولد: سیلیکون ولی ایرانی، مکانی در نزدیکی شهرستان بومهن، پارک علم و فناوری پردیس، در ساختمانی نیمه‌کاره با دیوارهای سفید و کارکنانی با روپوش‌های سفید به دنیا آمد.

 

  • توضیحاتی از زبان بنیان‌گذار آفرینش گاه شِزان: دکتر رضا کلانتری نژاد بنیان‌گذار سیلیکون ولی ایرانی گفت: اینجا محلی است که در آن از محصول به مفهومی که ما می‌اندیشیم خبری نیست و عجیب‌تر آنکه سرمایه‌گذاران روی کسب‌وکاری سرمایه‌گذاری کرده‌اند که برای به بار نشستنش باید نزدیک به یک دهه فقط فعالیت کنند.

تیمی که در شِزان کار می‌کنند همه جوان هستند، آن‌قدر جوان که وقتی به چهره‌ها نگاه کنید باورتان نمی‌شود که این دختران و پسران جوان می‌خواهند چیزهایی خلق کنند که تصور آن هنوز برایمان سخت است.

  • خروجی سیلیکون ولی ایرانی: گوشی موبایل خود را تصور کنید که امروز یک کارخانه، تماماً آن را ساخته است، حالا زمانی را تصور کنید که گوشی‌های موبایل زاده و بعد پرورانده شوند، از طریق ابر فناوری که نهفته در دل همین چهار فناوری است. بعضی از شرکت‌های خودروسازی پیشرو چون مرسدس بنز باور دارند که تا سال ۲۰۵۰ میلادی خودروها دیگر در یک خط تولید، تولید نخواهند شد بلکه از دل یک انکوباتور زاده خواهند شد و بعد توسط مشتری پرورانده می‌شوند. خودروهایی که هرکدام با توجه به فردی که مالک آن‌هاست، منحصربه‌فرد خواهند بود.
  • تحقق این افق بلند، منافع کوتاه‌مدتی هم با خود به همراه خواهد داشت. به‌طور مثال، توسعه ابزارهایی که رابط میان انسان و ماشین هستند، تکنولوژی که ترکیب حوزه فناوری اطلاعات و علوم شناختی است و می‌گوید چطور می‌توانیم به‌جای اینکه در یک ماشین تایپ کنیم یا از موس استفاده کنیم، با فکر کردن به آن فرمان دهیم. در حال حاضر همکاران من سامانه‌ای طراحی کرده و ساخته‌اند که با فکر خود به کامپیوتر فرمان می‌دهد. مثال دیگر، توسعه حسگری است که بتوان در یک‌آن با استفاده از یک قطره خون، عوامل بیماری‌زا در بدن انسان را شناسایی کند. یا مواد و محصولاتی که قابلیت‌های تکاملی و خود ترمیمی دارند. توسعه داروهایی باقابلیت رسانش هدفمند، از حوزه‌های مهم در فناوری‌های همگراست. اکنون شِزان در حال مذاکره نهایی با یک مجموعه داروسازی بین‌المللی برای تحقیق و توسعه بر روی دارویی هوشمند است که قادر است با رهایش تحت کنترل، دارو را به عضو موردنظر برساند و از عوارض آن بر سایر اعضای بدن بکاهد. این دارو با تکیه‌بر دانش فنی ایجادشده در حوزه فناوری‌های همگرا در کشور تهیه خواهد شد. دارویی که به‌جای آنکه تمام سلول‌های بدن را درگیر کند، تنها به سلول‌های مشخص و بیمار می‌چسبد و دارو را به آن‌ها می‌رساند. جالب است بگوییم این کار مبتنی بر برونداد چند رساله دکتری و کارشناسی ارشد محققان کشور در حال انجام است. این مثال‌ها همگی ناظر بر منافع کوتاه‌مدت فناوری همگرا هستند و در افق بلندمدت هم این فناوری منجر به توسعه آدمی خواهد شد و فیزیک و ذات بشر را توانمندتر از پیش خواهد کرد. تصور کنید گوش انسان بتواند فرکانس‌های بسیار زیر و بلند را بشنود یا بدن انسان دماهای بالا یا پایین را کاملاً تحمل کند.

تک‌تک این موارد موضوع گروه‌های نوآور شِزان هستند که در آینده بنیان کسب‌وکارهایی نوین خواهند بود و به همین خاطر کمی متفاوت دیده می‌شود. ما اینجا کمک می‌کنیم بچه‌های ایرانی که بسیاری از آن‌ها آرزوی کار در این حوزه فناوری رادارند، با کمک آزمایشگاه‌ها و امکانات، ایده‌های خود را بپرورانند و آن‌ها را به بازار کسب‌وکار وارد کنند.

 

مستعدان برتر به «آفرینش گاه شِزان» می‌روند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان؛ معاونت فرهنگی بنیاد ملی نخبگان در ادامه اجرای برنامه بازدیدهای تخصصی منطبق بر نیازهای اجتماعی نخبگان، بازدید از «آفرینش گاه شِزان» را با هدف توسعه و ترویج فرهنگ کارآفرینی و اشتغال‌زایی برگزار می‌کند.

 

شِزان یک شتاب‌دهندۀ ترکیبی-تخصصی ایرانی در حوزه فناوری‌های همگرا (شناختی، زیستی، اطلاعات و نانو) است که کارآفرینان را برای رسیدن به آرزوهایشان توانمند می‌کند. مهم‌ترین رویکردهای فعالیت این شتاب‌دهنده، توسعه فناوری، توسعه محصول، توسعه بازار و ایجاد زمینه‌های کسب‌وکار در حوزه‌های سلامت، انرژی، امنیت شخصی، آب و محیط‌زیست است.

 

مهم‌ترین هدف شِزان که حمایت در خصوص توسعه کسب‌وکارهای نوپاست را می‌توان در مواردی مانند «برندینگ و هویت‌سازی کشور در حوزه فناوری‌های همگرا در منطقه و دنیا»، «توسعه زیست‌بوم کارآفرینی فناوری‌های همگرا در قالب فرایندهای شتاب دهی»، «حمایت و جذب افراد یا گروه‌های خلاق و نوآور در خصوص تجاری‌سازی فناوری نوآورانه آن‌ها»، «ایجاد اثرات اجتماعی برای جامعه در حوزه فناوری‌های همگرا» و «ایجاد جریان‌های درآمدی و خلق ارزش برای جامعه» خلاصه کرد.

 

شرکت شِزان برای دستیابی به اهداف خود، مدل کسب‌وکاری طراحی کرده است که شامل واحد تحقیق و توسعه (پژوهشکده) و واحد نوآوری و شتاب دهی (آفرینش گاه) است. پژوهشکده شِزان شرایط و امکانات تحقیقاتی و آزمایشگاهی لازم را در خصوص اثبات و نمایش فناوری و همچنین ثبت اختراع برای محققان و پژوهشگران فراهم می‌کند.

 

آفرینش گاه شِزان شامل بخش‌های پیش شتاب دهی (رویداد نوآوردگاه و فضای کاری اشتراکی)، شتاب دهی محصول و شتاب دهی بازار است که علاوه بر خدمات و امکانات آزمایشگاهی بیان‌شده، خدمات دیگری مانند شبکه مربی‌گری چندوجهی؛ تأمین سرمایه حمایتی و هوشمند؛ پشتیبانی و رفاهی؛ شبکه‌سازی و بازاریابی را برای توسعه محصول و بازار در اختیار کارآفرینانی قرار می‌دهد که قصد تحقق رؤیاهای کسب‌وکار خود را دارند.

دیروز در خیبر و هورالعظیم و امروز در شِزان و در پارک علم و فناوری پردیس

 

نویسنده : نرگس سقازاده / پژوهشگر حوزه مدیریت

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *