آیا کارآفرینی یک نوع اعتیاد است؟
آیا کارآفرینی یک نوع اعتیاد است؟
در محافل علمی تعیین رابطه میان کارآفرینی و اعتیاد موردبحث است. بر اساس گزارش برخی تحقیقات در کارآفرینان نشانههایی مبنی بر رفتارهای اعتیاد آمیز، همچون افکار وسواسی، دورههای انزوا جویانه و هیجانات منفی مشاهدهشده است. درواقع؛ کارآفرینان همچون افرادی که به قمار یا اینترنت اعتیاددارند، در اثر احساس اجبار به کار و تداوم فعالیت با یک سری پیامدهای منفی روبرو میشوند.
در دنیای امروزه، با توجه به گذار از جامعه صنعتی به جامعه اطلاعات محور، کارآفرینی از اهمیت مضاعفی برخوردار گشته است. در این مرحله، کارآفرینی بهعنوان یک فعالیت مکمل، نوآورانه، خلاقانه و مدیریتی مطرح میشود. همچنین؛ برخی محققان بر مشخصات، ویژگیها و رفتار افراد کارآفرین تأکید میکنند که از مهمترین این مشخصات و رفتار میتوان به ریسکپذیری، پذیرش خطر شکست، استقلالطلبی، اعمالنفوذ بر دیگران، خلاقیت، آیندهنگری، توانایی تحلیل، سرعت تصمیمگیری، سختکوشی، پشتکار جهت رسیدن به اهداف، تشکیل شبکههای اجتماعی، اعتمادبهنفس بالا، اعتماد به دیگران، شناسایی فرصتهای نوین و روشهایی برای ایجاد و توسعه کارآفرینی و منطقی بودن اشاره کرد.
اما عوامل تقویتکننده اعتیاد رفتاری بدین شرح هستند: افکار وسواسی، پیشبینی و انجام تشریفات و رفتارهای خاص، خود را زیاد ارزشمند تلقی کردن، افزایش منابع، غفلت (نادیده گرفتن و بیخبری از دوستان نزدیک و روابط صمیمی)، احساس گناه، دروغگویی، پنهانسازی رفتار خود از دیگران.
با توجه به این الگوهای رفتاری، کارآفرینی میتواند بهنوعی اعتیاد تبدیل شود. برخی از علائم اعتیاد آمیز کارآفرینی شامل احساس اجبار و رویکرد وسواسی نسبت به شغل، نادیده گرفتن دوستان و فرار از تفریحات موردعلاقه، تجربه نشانههای انزوا همچون خشم و افسردگی در حین ترک کار، اختصاص زمان بیشازحد به کار در مقایسه با مدتزمانی که صرف خانواده و دوستان میشود، است. ساختار شخصیتی این افراد مستعد ریسکپذیری، اعتیاد به کار و استفاده بیشازحد از اینترنت میباشد. همچنین، از واژه اعتیاد برای توصیف وابستگی فیزیولوژیکی، روانشناختی و رفتاری استفاده میشود که طی آن فرد به یک محرک خاص وابسته میشود.
علاوه بر این، اعتیاد به کارآفرینی باعث مواجهه با مشکلات روانشناختی میشود. بسیاری از کارآفرینان منزوی و گوشهگیر هستند. این انزوا و گوشهگیری احتمال خطر افسردگی را افزایش میدهد. افزون بر این، بسیاری از کارآفرینان ساعتهای متمادی کار میکنند و به همین دلیل فرصت کافی برای رسیدگی به خود ندارند. همچنین؛ تمایل شدید به موفقیت، باعث ایجاد اضطراب در آنها میگردد. کارآفرینان باکار بیشتر همه تلاش خود را برای پنهانسازی نشانههای افسردگی به کار میگیرند. این نشانهها معمولاً بهصورت تنش و استرس قلمداد شده و منجر به وخامت هر چه بیشتر اوضاع میشود. حتی در موارد شدید و حاد، کارآفرینان در معرض خطر خودکشی قرار دارند.
بنابراین میتوان گفت اعتیاد بُعد تیره و نامطلوب کارآفرینی است. انگیزه بالا به کار و تلاش در زندگی حرفهای از اهمیت بالایی برخوردار است. اما گاهی کارآفرینی بهنوعی اعتیاد رفتاری تبدیل میشود که نتیجه نهایی آن مشکلات روانشناختی است.
منبع:
-Keskin, G., Gümüşsoy, S., & Aktekin, E. (2015). Entrepreneurship: Is it an addiction?. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 195, 1694-1697.
نویسنده : دکتر حسین نیک بین / مدرس دانشگاه
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!