جان انسان ها از آزاد گذاشتن کسب و کارها ارزشمندتر است
جان انسان ها از آزاد گذاشتن کسب و کارها ارزشمندتر است
به نظر می آید اقتصاددانان جهان برای اولین بار سر یک موضع به توافق رسیدند و آن متوقف کردن کسب و کارها در بحران فعلی کرونا است .
از زمان شروع پاندمیک کرونا و فراگیری جهانی آن این سؤال که آیا بهتر است کرکره های فعالیت ها را پایین کشید یا آنکه آنها را آزاد گذاشت همواره در میان دولتمردان و اقتصاددانان مطرح بوده است .براساس آخرین ارزیابی های صندوق بین المللی پول ، کرونا رشد اقتصادی 170 کشور جهان را برای سال 2020 منفی می کند. همچنین بنا بر گزارش سازمان بین المللی کار، کرونا کار 195 میلیون کارگر تمام وقت را از بین می برد و ازهر5 کارگر بیش از 4 نفر آنها از تعطیلی کرونا تأثیر پذیرفته اند . همچنین خسارت کرونا برای ایران و براساس ارزیابی وزیر امور اقتصادی و دارایی تا به حال 15 درصد تولید ناخالص داخلی به قیمت سال 1397 بوده است ، یعنی حدود 335 هزار میلیارد تومان . اما سؤال این است آیا متوقف کردن کسب و کارها در بحران کرونا امر باصوابی است ؟ آیا خسارت این کار کمتر است یا آزاد گذاشتن کسب و کارها؟ روزنامه فایننشال تایمز، چهارشنبه هفته گذشته به این موضوع پرداخته و نتیجه گرفته است که خسارت آزاد گذاشتن فعالیت ها و متوقف نکردن آنها بیشتر از متوقف کردن کسب وکارها است و حتی این موضوع در میان اقتصاددانان هم اجماع حاصل کرده است.
به نوشته این روزنامه ، مشهور است که هری ترومن ، رئیس جمهوری امریکا از سال 1945 تا 1953 ، آرزوی اقتصاددان مصرحی را داشت که به جای آنکه بگوید«از یک طرف یا از طرف دیگر»، توصیه های صریح بکند . آرزوی او در بحران ویروس کرونا به حقیقت پیوسته است. اقتصاددانان دانشگاهی از هر دو جناح اقیانوس اطلس در حمایت خود از اقدامات بستن کسب و کارها توسط دولت تا گسترش ویروس کرونا به رغم هزینه های سنگین اقتصادی که دارد متوقف شود متفق القول هستند.
مارتین سندبو، نویسنده این مطلب در ادامه گزارش خود آورده است: طی هفته گذشته میزان این هزینه ها معلوم شده است . در بسیاری از کشورها شغل هایی با یک دستور از دست رفته که از دهه 1930 به این طرف سابقه نداشته است. 10 میلیون امریکایی برای دریافت بیمه بیکاری اقدام کرده اند و یک میلیون بریتانیایی طی دو هفته گذشته برای دریافت اعتبار همگانی ثبت نام کرده اند.
شاخص خرید مدیران در اقتصادهای بزرگ اروپایی به پایین ترین سطح خود رسیده است . اکنون اکثر تحلیلگران نسبت به دوره بحران مالی جهانی خواهان یک اقدام انقباضی سریع تر و بزرگتر در سراسر اقتصاد جهانی هستند. برخی می پرسند که آیا ممکن است که درمان بدتر از بیماری باشد . اما جوابی که از سوی اقتصاددانان آمده یک « نه» بلند است.
راشل گریفیث، رئیس جامعه اقتصادی سلطنتی انگلستان و پروفسور اقتصاد از دانشگاه منچستر به فایننشال تایمز گفت:«در دوران بی ثباتی بزرگ ، اکثر اقتصاددانان فکر می کنند که دولت باید دخالت کند.» این روزنامه با اشاره به این نکته که نظر سنجی ها نشان می دهد که اجماع قابل توجهی در میان اقتصاددانان ارشد به نفع متوقف کردن کسب و کارها وجود دارد ، آورده است: پنل متخصصان اقتصادی آی جی ام در آخرین نظر سنجی خود نظر اقتصاددانان ارشد کلان ایالات متحده را در این مورد پرسیده است که « آیا در زمانی که احتمال زیاد مجدد عفونت وجود دارد بستن کسب و کارها به اقتصاد آسیب بیشتر می زند یا رها کردن کسب و کارها .» 80 درصد افرادی که دراین نظرسنجی شرکت کردند موافق بستن کسب و کارها بودند ، مابقی یا جوابی ندادند یا ممتنع بودند. حتی یک نفر هم مخالف باز گذاشتن کسب و کارها نبود. دراروپا 65 درصد پاسخ دهندگان موافق بودند که « بستن شدید از جمله متوقف کردن کسب و کارهای غیرمهم و محدودیت های شدید بر جابه جایی مردم در یک دوره میان مدت برای اقتصاد بهتر از اقدامات کمتر شدید است .» فقط 4 درصد موافق این اقدام نبودند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!