نقش کارآفرینی در اقتصاد مقاومتی؛ ظرفیت‌های درونی شاه‌کلید اجرای اقتصاد مقاومـتی

نقش کارآفرینی در اقتصاد مقاومتی ؛ ظرفیت‌های درونی شاه‌کلید اجرای اقتصاد مقاومـتی

 

 رهبر معظم انقلاب، سیاست‌های اقتصاد مقاومتی را همواره در جریان اعمال تحریم‌های عامدانه و بی‌منطق غرب ازجمله ایالات‌متحده برای تحت‌فشار گذاشتن کشورمان بیان کردند و آن ‌را مهم‌ترین روش پیشرفت و تعالی حرکت اقتصادی کشور تعبیر و همچنين بلااثر نمودن تحرکات اقتصادی دشمنان دانستند. الگوی اقتصاد مقاومتی برآمده از فرهنگ انقلابی و اسلامی کشور تنظیم‌شده است که می‌بایست با تکیه‌بر پتانسیل‌ها، استعدادهای سرشار معنوی، مادی، ذخایر و منابع غنی، متنوع و از همه مهم‌تر نیروی انسانی متعهد و کارآمد موردتوجه قرار گیرد. نکات‌ ارزنده‌‌ ایشان مبنی بر به‌کارگیری تمام ظرفیت‌ها و اهتمام جدی برای تمام سرمایه مادی و غیرمادی در مسیر تحقق کارآفرینی، نشان از نگاه مدبرانه و جدی ایشان به این مقوله دارد.

بدون شک، با عدم ایجاد بسترهای کارآفرینی نمی‌توان به اقتصادی پویا، پیشرو، درون‌زا و برون‌گرا دست‌یافت و درواقع مدل بومی اقتصاد مقاومتی با راهبردهای کارآفرينانه به مشی خود، شامل سه محور اصلی حمایت از تولید ملی، سیاست‌های کلي اصل44 و درنهایت توجه به نخبگان، استفاده از فناوری و تکنولوژی‌های نوين است. طبق تعاریف متعدد از کارآفرینی در فرآیند راهبری بنگاه‌های اقتصادی، ارائه کالاهای جدید ، ارائه روشی جدید در فرایند تولید، گشایش بازار جدید، یافتن منابع جدید و ایجاد هرگونه تشکیلات جدید در صنعت مورد تأکید جدی قرارگرفته است. همه این موارد ضمن آنکه بسترهای لازم برای تحقق محورهای اقتصاد مقاومتی در همه حوزه‌ها ازجمله اشتغال‌زایی را مدنظر قرار می‌دهد بلکه بخش‌های مهم ازجمله صنعت، خدمات و کشاورزی به سمت پویایی و تکاپو برای ثروت آفرینی حرکت می‌کنند.

از سوی دیگر طبق آمارهای موجود توانایی دولت در ایجاد شغل در دستگاه‌های دولتی حدود یک‌صد هزار شغل در سال است که آن‌هم در سال‌های گذشته به دلیل فقدان منابع لازم و تعمیق لایه‌های رکود در اقتصادی کشور متوقف‌شده است. با این پیش‌فرض، با توجه به ورود یک‌میلیون و 200 هزارنفری کارجوی جدید،  لزوم نگاه فرا بخشی و اهمیت اشتغال پایدار بیش‌ازپیش نمایان می‌شود و در صورت عدم استفاده بهینه از منابع داخلی کشور، ازجمله منابع انسانی دانش‌آموخته با چالش‌های بزرگی مواجه خواهیم بود.

بنابراین برای توجه جدی به مسئله اشتغال و ایجاد رونق در بازار کشور در راستای سیاست‌های ابلاغی اقتصاد مقاومتی پیشنهاداتی برای رفع مشکلات توسعه کارآفرینی ارائه می‌شود و حمایت از توسعه بخش‌های مختلف صنعت و خدمات در کشور در کنار اصلاح رویکرد قانون کار، قوانین بانکی و مالیاتی با رویکرد کارآفرینی ازجمله آن‌هاست. همچنین، حمایت از کارآفرینان و نخبگان، حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و کسب‌وکارهای نوآورانه با ظرفیت اشتغال‌زایی پایدار، حمایت از شرکت‌های چندملیتی و همچنین حمایت از شهرک‌های صنعتی در کشور باهدف رقابت‌پذیری فعالیت‌های موجود در آن از دیگر توصیه‌های مهم برای توسعه کارآفرینی است. نکته مهم دیگر اصلاح قوانين تجارت و مقررات واردات و صادرات با رویکرد کارآفرینی در کنار  حمایت از سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی برای توسعه کارآفرینی است که نباید مورد غفلت مسئولان و تصمیم سازان اقتصاد کشور قرار گیرد.

بنابراین، واضح است که اگر جامعه‌ای دغدغه کارآفرینی داشته باشد، به مسیر پویایی و فعالیت‌های مولد در اقتصاد کشور روی خواهد آورد. با توجه به سیر نزولی اشتغال در حوزه صنعت طی یک سال منتهی به تابستان 95، حلقه گمشده کارآفرینی و ایجاد فرصت‌های کسب‌وکار در این بخش وجود دارد و نباید این حوزه حساس از نگاه دولتمردان مغفول بماند و با برنامه‌ریزی صحیح و مدون می‌توان گام‌های مؤثری در تثبيت سیاست‌های اقتصاد مقاومتی برداشت.

 نویسنده : آرمـان حاجیان فرد / مدرس دانشگاه و مدیر برنامه‌ریزی منابع انسانی بانک قوامین

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *