نوآور ترین دانشگاه های جهان – دانشگاه استنفورد
نوآور ترین دانشگاه های جهان – دانشگاه استنفورد
دانشگاه استنفورد
130 سال قبل که لیلند استنفورد و همسرش زمینهای کشاورزی خود را در ایالت کالیفرنیا به ساخت دانشگاه استنفورد اختصاص دادند، تصوری از این نداشتند که حدود یک قرن بعد این حرکت آنها به ایجاد انقلابی تکنولوژیک در جهان منجر خواهد شد. در واقع هدف آنها توسعه علم بود، همان چیزی که فقر آن باعث مرگ پسر 16 سالهشان بر اثر ابتلا به بیماری تیفوئید در 1886 میلادی شد. به همین دلیل آنها تصمیم گرفتند بخشی از دارایی خود را از صنعت کشاورزی به توسعه علم اختصاص دهند.
استنفورد اما حالا در قلب سیلیکون ولی قرار دارد، در نزدیکترین فاصله با گوگل، اپل، مایکروسافت، یاهو، فیسبوک و صدها شرکت مشهور تکنولوژی دیگر. این نزدیکی فیزیکی نتیجه یک نزدیکی درونی و خاص بین صنعت تکنولوژی و قطب نوآوری و دانش هم هست. در داخل استنفورد که قدم میزنید ردپای شرکتهای مشهور تکنولوژی همه جا هست. از دانشکده برق که از سوی شرکت اچ پی (که موسسانش در استنفورد تحصیل کرده بودند) گرفته تا دانشکده علوم کامپیوتری که بیل گیتس ساختمان آن را به دانشگاه اعطا کرده یا حتی میزهای کوچکی که شرکتهایی چون یاهو و گوگل در خیابانهای آن گذاشتهاند تا رابطه خود را با این چشمه علمی حفظ کنند.
امروزه دانشگاهها علاوه بر وظایف آموزشی و پژوهشی به موضوع تولید فناوری از دلِ پژوهشهای انجام شده و در نتیجه ارائه فناوریها به بازار به صورت شرکتهای نوپا و توسعه کارآفرینی، توجه جدی دارند ولی این مقوله در دانشگاه استنفورد واقع در درة سیلیکون ریشهای قدیمی دارد و استنفورد اولین دانشگاهی است که از اواخر دهة 1940 به موضوع کارآفرینی توجه جدی کرد.
مایکل ترمن استاد مهندسی برق در استنفورد، دو تن از فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد مهندسی برق به نامهای ویلیام هیولیت و دیوید پاکارد را تشویق کرد که با تاسیس یک شرکت، دستاورد رساله کارشناسی ارشد خود را که یک نوسان سنج صوتی بود، تجاری سازی کنند و به بازار عرضه نمایند. آنان شرکت hp را در گاراژ خانه پدری پاکارد در پالوآلتو در نزدیکی دانشگاه استنفورد پایه گذاری کردند و با تولید و فروش دستگاه نوسان سنج صوتی به طور عمده به شرکت والت دیسنی، اولین شرکتی شدند که از استنفورد بیرون آمد و درة سیلیکون را شکل دادند، hp مراحل رشد خود را تا تبدیل به شرکتی بزرگ طی کرد و الگو و مدلی برای کارآفرینی از دل فعالیتهای پژوهشی دانشگاهی را اعتبار بخشید.
با توجه به پیشینه دانشگاه استنفورد در چند دهه گذشته در فن آفرینی و راه اندازی شرکتهای نوپا که به مدلی برای سایر دانشگاهها در اقصی نقاط دنیا تبدیل شده است، استنفورد برای حمایت از توسعه فناوری و کارآفرینی نوآورانه نهادهای ویژه ای را تاسیس کرده است. قدیمی ترین نهاد در این رابطه ادارة واگذاری مجوز فناوری است که به استادان، دانشجویان و فارغ التحصیلان برای ثبت اختراعات و حمایت از مالکیت معنوی دستاوردهای فناورانه آنان کمک میکند. البته طبق قوانین و مقررات، دانشگاه استنفورد در حقوق مادی این گونه دستاوردها چنانچه با استفاده از امکانات و در داخل استنفورد توسعه پیدا کرده باشند سهیم است و همه ساله درآمد زیادی از این راه کسب میکند که منبع درآمدی مهمی برای توسعه فعالیتهای دانشگاه محسوب میگردد. در سالهای اخیر نیز در گروهها و دانشکدههای مختلف برنامههای متنوعی برای حمایت از کارآفرینی شکل گرفته است. این برنامه ها در قالب شبکه کارآفرینی در استنفورد بیش از پیش نهادینه شده است.
شبکه کارآفرینی استنفورد فدراسیونی از سی نهاد متنوع در استنفورد است که به توسعه و ترویج و آموزش کارآفرینی و حمایت از کارآفرینان استنفورد میپردازند. شبکه کارآفرینی استنفورد به عنوان پورتال کارآفرینی، ارتباط و هماهنگی لازم را بین نهادهای مختلف برقرار میکند. فعالیتهای کارآفرینانه در همه گروهها و دانشکدههای استنفورد اعم از مهندسی، کسب و کار، حقوق، و پزشکی از سازماندهی مناسبی برخوردار است و علاوه بر آن ادارة واگذاری مجوز فناوری و اداره هماهنگی شرکتهای وابسته نیز وظایف مخصوص خود را عهده دار هستند. اعضای شبکه کارآفرینی استنفورد و فعالیت ها و وظایف اجمالی هر یک به قرار زیر هستند.
مرکز مدیریت تکنولوژی آسیا– آمریکا:
این مرکز وابسته به دانشکده مهندسی است و یک مرکز آموزشی و پژوهشی با تمرکز بر توسعه و کارآفرینی در صنایع پیشرفته در آسیا و بررسی تاثیر آنها بر علوم و فناوری در آمریکا است.
زنان استنفورد در کسب و کار:
این مرکز در دانشگاه استنفورد با برگزاری دورههای آموزشی به حمایت و پشتیبانی از زنان در راه اندازی کسب و کار و توسعه کارآفرینی میپردازد.
مرکز نوآوری اجتماعی :
این مرکز در دانشکده کسب و کار استنفورد رهبرانی را تربیت میکند که به حل پیچیدهترین مسائل اجتماعی در سطح جهان میپردازند.
استنفورد زیست طرح : این مرکز در دانشکده پزشکی به دانشجویان و استادان روش سیستماتیک مواجه با مسائل گوناگون زیست پزشکی و ابداع فناوری های جدید مورد نیاز در این زمینه را آموزش می دهد.
اِپی سنتر: این مرکز در دانشکده مهندسی به توانمند سازی دانشجویان دوره کارشناسی مبادرت می ورزد تا ایده های خود را در راستای توسعه دستاوردهای اقتصادی واجتماعی به کار گیرند.
مرکز میان رشتهای چیپس: این مرکز دانشجویان کلیه رشته های استنفورد که به مبحث سلامت علاقهمند هستند را با یکدیگر مرتبط میسازد.
مرکز مطالعات کارآفرینی: این مرکز در دانشکده کسب وکار به دانشجویان تحصیلات تکمیلی استنفورد که ایدههای خلاقانه دارند در راستای فعالیتهای کارآفرینانه کمک میکند.
باشگاه کارآفرینی دانشکده حقوق استنفورد: دانشجویان دانشکده حقوق را با جامعه فناوری و کارآفرینی درة سیلیکون مرتبط میکند تا با شبکه سازی و آموزشهای تجربی لازم توانمند شوند.
بررسی نوآوری های اجتماعی: یک نشریه و وب سایت است که برنده جوایز متعددی شده است و به پوشش مسائل جهانی میپردازد و به کارآفرینی توجه دارد.
مدیاکس: کسب و کارها را با هیات علمی پیشتاز استنفورد مرتبط میکند تا راههای تازه برای برخورد بین فناوری و مردم را مورد بررسی قرار دهند.
پروژه درۀ سیلیکون: این پروژه تمرکز بر مطالعه پویایی و پایداری درة سیلیکون و دیگر خوشههای نوآوری های تِک دارد.
برنامه فناوریهای مخاطره آمیز : آزمایشگاهی است برای ارائه دروس و کارهای پژوهشی و توسعه ابزارها و برنامه هایی برای شتاب دادن به آموزش کارآفرینی.
اسپارک : یک برنامه کارآفرینی در دانشکده پزشکی است که به پژوهشگران آکادمیکی و کلینیکی برای تشخیص بهتر بیماریها کمک میکند تا بر روی سلامت و بهبودی بیماران کار کنند.
مرکز فعالیتهای فضایی دانشجویی : مرکزی است برای توسعه فعالیت های دانشجویی برای کارآفرینی در زمینه علوم فضا.
مرکز تام کت : تمرکز بر روی مطالعات انرژی های پایدار، حمل و نقل و رابطه آب و انرژی .
استارتکس : یک مرکز شتاب دهنده غیر انتفاعی برای فعالیتهای کارآفرینی است.
مراکز فوق به طور مستقیم یا غیر مستقیم مهارتهایی را برای نوآوری و کارآفرینی در زمینههای مختلف آموزش میدهند و با برقراری ارتباط و شبکه سازی بین دانشجویان، استادان و فارغ التحصیلان و کارآفرینان برای توسعه و شتاب بخشیدن به کار آفرینی در استنفورد فعالیت میکنند.
منابع
-یک روز در دانشگاه استنفورد با دکتر یحیی تابش، itiran.com
-کارآفرینی در استنفورد ، یحیی تابش، محمد مروتی، محمد اکبرزاده
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!