نگاهی بر تأثیرات تکنولوژیهایی همچون IoT و AI بر آینده ورزش فوتبال
نگاهی بر تأثیرات تکنولوژیهایی همچون IoT و AI بر آینده ورزش فوتبال
یکی از بحثهای داغ کنونی، استفاده از فناوری در فوتبال است. بهطوریکه برخی کارشناسان با حضور تکنولوژی در فوتبال موافقاند و بر این باورند که تکنولوژی، خطاهای داوری را به حداقل میرساند و باعث برقراری عدالت در زمین فوتبال میشود اما درعینحال عدۀ دیگر بر این باورند که با کمتر شدن اشتباهات داوری و رُباتی شدن داوریِ فوتبال، لذت فوتبال از بین میرود!
درواقع، منتقدین استفاده از تکنولوژی در فوتبال میگویند که چنین کاری روح و جان فوتبال را از بین میبرد؛ اما در نظر داشته باشیم که اشتباهات داوری هیچگاه شیرین نبودهاند. برای مثال، گل Frank Lampard در مقابل آلمان در جامجهانی 2010 بهاشتباه قبول واقع نشد و هواداران انگلیسی هنوز هم از این بابت ناراحتاند!
این اختلافات هرچه که باشند، نیاز به توضیح نیست که اشتباهاتِ بزرگی مانند قبول نشدن گل دربازیهای بزرگی مانند جامجهانی چندان خوشایند نیست. در همین راستا، برخی بر این باورند که با حضور داوران حرفهایتر مشکلات حل میشوند؛ ولی به نظر میرسد که چنین دیدگاهی تنها مانع ورود نوآوری به فوتبال میگردد و اگر بخواهیم عادلانه به قضیه نگاه کنیم، تاکنون بهقدری اشتباهات داوری دیدهایم که میدانیم حداقل برای مدتی به نوآوریهای جدید هم نباید اطمینان کورکورانه داشته باشیم!
تاریخساز شدن جامجهانی 2018
بیعدالتی در داوری مهمترین دلیلی است که باید شاهد استفاده بیشتر از تکنولوژی در فوتبال باشیم. بهطوریکه در جامجهانی 2018 روسیه دیدیم که استفاده وسیع از تکنولوژیهای مختلف، چگونه به کمکداوران آمد. درواقع، برای اولین بار در تاریخِ جامجهانی شاهد حضور Video Assistant Referee یا بهاختصار VAR (کمکداور ویدئویی) بودیم که به داوران در تصمیمگیریهایی مانند قبول کردن گل، دادن کارت قرمز، پنالتی و تشخیص اشتباهاتشان کمک کرد.
اساساً بررسی این تصمیمهای چند میلیون دلاری تا پیش از جامجهانی روسیه کارِ کارشناسان و مفسران فوتبال بوده که اساساً تأثیری هم درنتیجه بازی نداشتهاند اما با استفاده از تکنولوژیهایی مانند Hawk-Eye و Goal Ref برای دومین بار در تاریخ جامجهانی، مبرهن است که اکنون در تاریخِ فوتبال بیش از هر زمان دیگری در حال استفاده از فناوریهای نوین هستیم.
VAR چگونه کار میکند؟
VAR بهطورکلی به داور پیشنهاد میکند که آیا اتفاقی رخداده است که از چشم داور پنهان مانده باشد! این تکنولوژی، ویدیوهای حوادث مختلفِ بازی را بررسی میکند و به داوران توصیهها و پیشنهادهایش را اعلام میکند. همچنین داور میتواند تصمیم بگیرد که به VAR اعتماد کند و تصمیم آن را بپذیرد یا میتواند ویدئو حادثه را از کنار زمین بار دیگر بررسی کند.
طبق گفتههای FIFA، در موقعیتهای حساس و مهم، VAR ابزاری خواهد بود برای تصحیحِ اشتباهاتِ واضح و حوادثی که توسط داوران نادیده گرفتهشدهاند. با احتمالات بیشماری که پیش رو است، با موفق بودن VAR شاهد یک دوره جدید در فوتبال خواهیم بود که توسط تکنولوژی رقم میخورد.
چه ارتباطی مابین AI،IoT و فوتبال میتواند وجود داشته باشد؟
فناوری اینترنت اشیاء (IoT) یک عنصر حیاتی برای ایجاد تجربیات نوظهور و پیشرفت در دنیای مدرن است. بر این اساس، اینترنت اشیاء در سالهای پیشرو قرار است تغییرات انقلابی زیادی را در هر ورزشی، نحوه مربیگری، برگزارکنندگانِ رویدادهای ورزشی و حامیان ایجاد کند. با کمک هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی نیز میتوان اشتباهات داوری را به صفر رساند؛ بنابراین دیگر هیچ اشتباه مرتبط با داوری از قبیل برخورد توپ با دست بازیکن دور از چشمان داور نخواهیم داشت.
در پاسخ به این سؤال که ” این تکنولوژیها چگونه کار میکنند؟ ” باید گفت که سنسورهای متصل به پلتفورمهای مجهز به IoT درصحنههای مشکوک و حساس اطلاعات را جمعآوری کرده و در همان لحظه اطلاعات را مورد پردازش قرار میدهند و بدون برهم زدن و قطع کردن بازی، داور را از نتیجه پردازش دادهها مطلع میکنند. همچنین این سیستمها با پردازش اطلاعاتِ بهدستآمده، پس از بازی آمار و ارقام بینقصی ازجمله عملکرد بازیکنان در اختیار کارشناسان قرار میدهند. بهطورکلی، حوزههایی که در آنها IoT و AI به کمک ورزش فوتبال میآید عبارتاند از:
اوت و گل: سنسورهای کار گذاشته در توپ میتوانند تشخیص بدهند که آیا توپ از خطِ اطرافِ زمین یا خط دروازه رد شده است یا خیر.
آفساید: سنسورهای موجود در کفش بازیکن و توپ میتوانند آفساید را تشخیص بدهند. هوش مصنوعی با بررسی موقعیت توپ و کفشهای بازیکنان حمله و دفاع تیمهای مقابل، درستیِ آفساید را تشخیص میدهد.
خطا: هوش مصنوعی با بررسی موقعیت پاهایِ دو بازیکن و نحوه برخورد بازیکنان، میتواند تشخیص بدهد که آیا خطایی رخداده است یا خیر.
موقعیت خطا: از همین تکنولوژیها برای بررسی موقعیت خطا نیز استفاده میشود. در این صورت میتوان بهراحتی فهمید که برای مثال، خطا در محوطه جریمه رخداده و پنالتی شده است یا خیر.
بهغیراز اینها، سنسورهای بهکاررفته میتوانند باعث کمتر شدن تلفات فوتبال میان بازیکنان و تماشاگران نیز شوند. سنسورهای پوشیدنی بر پایه اینترنت اشیاء، میتوانند قبل از وقوع هر نوع حادثهای (مانند تجمعات گروهیِ تخریب آمیز تماشاگران) پلیسهای امنیتی را مطلع نمایند.
در زمین هم سنسورهای کار گذاشتهشده در لباس بازیکنان، سلامتی و الگوی ضربان قلب ایشان را زیر نظر میگیرند و در صورت بروز هرگونه مشکلی، سریعاً پزشکان حاضر در استادیوم را مطلع میسازند. چنین قابلیتی میتواند در صورت بروز مشکلاتی مانند حمله قلبی، با بهموقع خبر دادن به پزشکان، از بروز مشکلات جدی جلوگیری کند. در سال 2012 چنین مشکلی برای Fabrice Muamba، هافبک تیمِ Bolton Wanderers، رخ داد بهطوریکه وی پس از بهبودی کامل نیز قادر به بازی نبود و مجبور شد از دنیای فوتبال خداحافظی کند.
نیاز به توضیح نیست که با استفاده از چنین تکنولوژیهایی، فوتبال بهقدری رباتی میشود. ولی نیمهپر لیوان این است که خطاهای داوری به حداقل میرسند، سلامتی بازیکنان موردتوجه بیشتری قرار میگیرد، نظارت بر تماشاچیان بیاخلاق بیشتر میشود و در کل شاهدِ فوتبال سالمتری خواهیم بود.
نویسنده: دکتر عرفان حاجی آخوندی
مدرس و پژوهشگر حوزه مدیریت
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!