کارآفرینی دیجیتال
کارآفرینی دیجیتال
کارآفرینی دیجیتال بیل گیتس رهبر شرکت مایکروسافت آمریکا، یکی از ثروتمندترین کارآفرینان جهان، نه ارتش دارد نه سپاهی نیرومند.
نه وارث معادن طلا و الماس است، نه بر اساس شانس و اقبال و سیطره بر روی منابع خدادادی انرژی مثل شاهزاده سعودی، ثروت آفرینی کرده است. گنج گیتسهایی مثل بیل گیتس، فقط دانش و اطلاعات است و بس!
اقتصاد اطلاعات هزاره سوم، زمینهساز توسعه و ایجاد فرآیندهای کسبوکار گسترده با دغدغه دگردیسی متناوب فرآیندهای اشتغالزای هوشمند و مولد است که امروزه مؤلفههای الکترونیکی زیادی را یدک میکشد.
ارزشگذاری بر اطلاعات، اقتصاد اطلاعات و بررسی اجمالی سود اطلاعاتی در توسعه تجارتهای کوچک، موضوعاتی است که در هزاره سوم مهم تلقی میگردند.
نوآوری دیجیتال در اکوسیستم اقتصادی کشورها با توجه به گسترش پیشرفتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، نقش مهم و اثرگذاری را ایفا مینماید.
پیشرفت در دیجیتال سازی و توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات سبب ایجاد انواع مختلف فرصتهای کارآفرینی در اقتصادهای نوظهور شده است.
یکی از انواع کارآفرینی، کارآفرینی دیجیتال است که بهعنوان یک کسبوکار جدید که فرصتهای آن از طریق فناوری اطلاعات و ارتباطات (مانند اینترنت، موبایل، بسترهای دیجیتال و رسانه های اجتماعی و …) تولید میگردند، گفته میشود.
کارآفرینی دیجیتال یعنی پیگیری و اقدام فرصتهای سرمایه گذاری جدید که توسط رسانههای دیجیتال و فناوری اینترنت، صورتپذیر است.
این نوع کارآفرینی بهمانند کارآفرینی سنتی به دنبال سرمایهگذاری جهت تولید سود مالی و تجاری سازی نوآوری ها و ایجاد بنگاه های تجاری هست که از طریق سرمایه گذاری دیجیتال رخ میدهد.
در این نوع کارآفرینی برخلاف کارآفرینیهای سنتی تمامی یا برخی از سرمایه گذاریها در بستر دیجیتال رخ میدهد و سرمایه گذاری در این نوع کارآفرینی متفاوت از کارآفرینی سنتی است،
چراکه دارای مدل کسبوکارهای مختلف هستند و نوع محصول، نحوه بازاریابی و توزیع محصول، متفاوت و دیجیتال-محور صورت میپذیرد.
بسیاری از نوآوریهای دیجیتالی در داخل سازمانهای رسمی صورت نمیپذیرد بلکه بهواسطه همکاری و مشارکت کارآفرینهای دیجیتال رخ میدهد.
این نوآوری ها معمولاً خارج از مرزهای یک شرکت و سازمان از طریق همکاری جمعی رخ میدهد تا محدودیتهای موجود در یک سازمان را کاهش و یا حذف نمایند.
اکوسیستم کارآفرینی دیجیتال نقش بسیار مهمی را بهعنوان شتابدهنده ایجاد کسبوکارهای دیجیتال دارد. نوآوری دیجیتال میتواند بهعنوان استقرار ترکیب جدیدی از منابع غیر دیجیتال و دیجیتال، جهت تولید محصول یا فرآیندی نو و جدید تعریف گردد.
کارآفرین دیجیتال جریانی از کارآفرینی است. ویژگی منحصربهفرد کارآفرین دیجیتال این است که از اتصال سه نوع کارآفرینی ایجاد و موفق میگردد.
کارآفرینی کسبوکار، کارآفرینی دانش و کارآفرینی سازمانی سهتکه پازل از کارآفرینی دیجیتال هستند. کارآفرینی کسبوکار نوعی از کارآفرینی است که توسط یک سرمایهگذار و بنیانگذار ایجاد میگردد و از محبوبترین زمینه های کارآفرینی است.
کارآفرینی دانش شامل جستوجو فرصتها بر اساس اطلاعات و دانش برای ایجاد یک پایگاه دانش مرتبط جهت متقاعد کردن یک سرمایهگذار برای سرمایه گذاری در این پایگاه دانش است.
روزنامه نگاران، مشاوران، پژوهشگران و … نمونه هایی از این نوع کارآفرینان هستند.
کارآفرینان سازمانی بهعنوان بازیگران هم سلیقه و همعقیده از طریق فعالیتهای کارآفرینی از منابع موجود جهت ایجاد یک سازمان جدید جهت پاسخگویی به یک نیاز موجود استفاده میکنند. آمازون و ای بی و … نمونههایی از این نوع کارآفرینی هستند.
این سه نوع کارآفرینی از هم جدا نیستند بلکه تقویتکننده یکدیگر هستند. یک کارآفرین موفق در حوزه دیجیتال باید کارآفرینی کسبوکار، دانش و سازمانی را بهمنظور ایجاد کارآفرینی موفق دیجیتال باهم ترکیب نماید.
اگر یک کارآفرین دیجیتال بخواهد موفق باشد باید در یک اکوسیستم انجام پذیرد تا ظهور، گسترش و بلوغ یابد. یک اکوسیستم سبب میگردد تا جریان منابع و حمایتهای سازمانی در سطوح مختلف در بین کارآفرینان تسهیل گردد.
این اکوسیستم رکن مهم موفقیت کارآفرینی دیجیتال است. یک اکوسیستم دیجیتال زیرساخت توانمندسازی مبتنی بر ICT است که سبب پشتیبانی، اشتراک دانش و ساخت یک اکوسیستم کسبوکار میگردد.
شروع هر کارآفرینی بر اساس تعریف یک کسبوکار مشخص صورت میپذیرد، پس برای شروع یک کارآفرینی دیجیتال باید یک کسبوکار دیجیتال تعریف کنید.
هر کارآفرین دیجیتال باید:
- با ایده پردازی، نوآوری و خلاقیت کاملاً آشنا باشد.
- باید بتواند ایده خودش را بر اساس یک مدل کسبوکار که منطق درآمدزایی او را نشان میدهد، ترسیم کند.
- باید بهروز باشد و به دانش و روندهای جهانی آگاه باشد.
- باید بداند که دانش فناوری اطلاعات شرط لازم برای موفقیت یک کارآفرین دیجیتال است اما شرط کافی نیست.
- او باید کارآفرینی باشد که از زمان و مکان خود فرصت سازی نماید.
طبق تحقیقات انجامشده توسط پژوهشگران این حوزه مشخص گردید که عامل مؤثر شکلدهی یک کارآفرینی دیجیتال، مهارتها و شایستگیهای فناوری اطلاعات و ارتباطات کارآفرین دیجیتال، بازار گرایی و شناخت بازار و ایجاد نوآوریهای کوچک و جدید بهمنظور تکمیل و بهروزرسانی کارآفرینی است.
در سالهای اخیر مفهوم شایستگیهای دیجیتال بسیار رایج و بحث شده است. این شایستگیهای بهقدری مهم و اثرگذار در موفقیت کارآفرینان است که این مقاله مجال تشریح ندارد و در شماره آینده به تشریح کامل شایستگیهای دیجیتال و فاکتورهای مهم آن خواهیم پرداخت،
اما باید گفت این مفهوم شامل عواملی مانند مهارتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، مهارتهای تکنولوژی، تکنولوژی اطلاعات، مهارتهای قرن بیست و یکم، سواد اطلاعاتی، سواد دیجیتال و مهارتهای دیجیتالی را شامل میگردد که برای کارآفرینان حوزه دیجیتال مهم و حائز اهمیت شناخته میشوند.
پنج رکن اصلی در توسعه کارآفرینی دیجیتال
با توجه به اهمیت کسبوکارهای نوپا و نقش فناوری اطلاعات در بهرهوری اقتصادی، اتحادیه اروپا بهمنظور جلوگیری از تکرار تجربیات و اتلاف منابع، تلاش نظاممندی را در راستای اشتراک تجربیات کشورهای عضو در این رابطه شروع کرده است.
کارآفرینی دیجیتال اگرچه در ظاهر مطلوب و موردقبول همگان است اما برای پشتیبانی سیاستگذاران از طرح توسعه کارآفرینی دیجیتالی، موانع و چالشهایی ازجمله موارد زیر وجود دارد:
- فقدان دانش دیجیتالی برای تغییر کسبوکار
- نبود فرهنگ کارآفرینی دیجیتال
- پایین بودن سطح مهارتهای کارآفرینی دیجیتال
- دشواری در دسترسی به منابع مالی و سرمایهگذاری
- بازارهای دیجیتالی مجزا و جزیرهای
برای غلبه بر این موانع و چالشها و تحقق اهداف، اتحادیه اروپا پنج رکن اصلی را در نظر گرفته است.
رکن اول، پایگاه دانش دیجیتال و بازار ICT است. هدف اصلی این رکن کمک به کسبوکارها برای حرکت به سمت دیجیتالی شدن است که نتیجه آن بهبود بهرهوری و رقابتپذیری خواهد بود.
کسبوکارها ناچار هستند به سمت دیجیتالی شدن حرکت کنند اما تأثیر این فرآیند در صنایع و کسبوکارهای مختلف، متفاوت است. از مهمترین اقدامات این رکن تسهیل مشارکت و همکاری نزدیک بین صنعتگران و نوآوران دیجیتال و راهاندازی کمپینهای نوآورانه دیجیتالی میباشد.
رکن دوم، ارتقای بازار دیجیتال است. هدف اصلی این رکن، سادهسازی ورود به بازار و تحریک عرضه و تقاضای فناوریهای دیجیتالی است. یک چارچوب قانونی مشخص و هماهنگ برای جهت بخشیدن به فعالیتهای کسبوکارها در نظر گرفته میشود که برنامه «بازار واحد دیجیتالی» در راستای همین رکن توسعهیافته است.
این برنامه شامل حرکت آزاد کالاها، افراد، خدمات و سرمایه با تضمین ایجاد فضای رقابتی منصفانه میان آنها است که رهبریت اروپا در اقتصاد دیجیتال را تضمین میکند.
رکن سوم، دسترسی به منابع مالی است. اتحادیه اروپا با مؤسسات مالی مختلفی برای بهبود و ارائه ابزارهای مالی به کسبوکارها همکاری میکند و همچنین کشورهای عضو در اتحادیه را برای اتخاذ سیاستهای بهتر برای دسترسی به منابع مالی کمک میکند.
رکن چهارم، مهارتهای دیجیتالی و رهبری الکترونیکی است. اگرچه توسعه اقتصاد دانشبنیان و نوآوری محور تا حد زیادی وابسته به فناوری است ولی داشتن مهارت و نیروی انسانی خبره، عامل اصلی موفقیت کسبوکارها است.
مهارتهای الکترونیکی در قرن ۲۱ بهعنوان یکی از طرحهای حیاتی در دستور کار اروپای دیجیتالی قرارگرفته است. تشویق دانشجویان و فارغالتحصیلان به راهاندازی کسبوکارهای نوپای دیجیتالی، تسهیل مراحل اخذ ویزا برای افراد با مهارتهای بالا و برگزاری دورههای آموزشی آنلاین برای از بین بردن خلأهای دانشی ازجمله اقدامات این رکن میتواند باشد.
رکن پنجم، فرهنگ کارآفرینی دیجیتال است. در این بخش سعی میشود با بهبود تصویری که جامعه از یک فرد کارآفرین دارد، فرهنگ کارآفرینی دیجیتالی، نهادینهسازی شود.
پس موفقیت در حوزه کارآفرینی دیجیتال باید در قالب یک اکوسیستم کارآفرینی دیجیتال که تسهیلگر جریان منابع و همکاریها و اشتراکگذاری دانش میباشد، رخ دهد و یک کارآفرین دیجیتال باید خود را در حوزههای مختلف که در این مقاله بدان اشاره گردید توانمند نماید.
نویسنده: علیرضا سرحدی / پژوهشگر حوزه مدیریت کسبوکار
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!