کارآفرینی فناورانه یا کارآفرین فناور
کارآفرینی فناورانه یا کارآفرین فناور
انقلاب فناوری اطلاعات در قرن بیست و یکم چنان سایه ای بر زندگی بشر انداخته است که گویی این فناوری اطلاعات است که زندگی بشر را مدیریت میکند. روند فناوری اطلاعات به بخشهای مختلف زندگی بشر رو به گسترش است و تغییرات شگرفی را در سبک زندگی و مبادلات اجتماعی بشر ایجاد کرده است، این تغییرات در زمینه فرهنگ، روابط اجتماعی، کسب وکار، خانواده و آموزش و … بهوفور تأثیرگذار بوده است و شیوه های انجام کسب وکار شرکتها را تغییر داده است و محصولات فناورانه در همه عرصه های زندگی بشر رسوخ نموده و سبک زندگی او را در دنیای فناوری محور جدید دچار تغییر اساسی نموده است. دراینبین توجه ویژهای به کارآفرینان که بهعنوان عوامل تغییر و پیشگامان موفقیت در عرصه اقتصاد و کسبوکار هستند، معطوف شده است.
کارآفرینی را میتوان یک دیدگاه، یک تفکر و حتی یک سبک زندگی دانست که قابلیت توسعه در افراد را دارد و در دنیای فناورانه امروز نیز بسیار جایگاه ویژه ای پیدا نموده است که در این مقاله قصد داریم مفهوم «کارآفرینی فناورانه» را مورد واکاوی قرار دهیم و باید گفت در تلفیق فلسفه فناوری و کارآفرینی فناورانه باید به این سؤال پاسخ داد که ما چگونه باید فناوری را خلق کنیم و به بهره برداری برسانیم و آن را در شکل محصولات و فرآیند متبلور کنیم تا به نابودی ما منجر نشود؟ با توجه به ماهیت بینرشتهای کارآفرینی فناورانه، حوزه های علمی مختلفی با آن مرتبط میشوند. کارآفرینی فناورانه ریشه در نظریه های متفاوتی دارد. این نظریه ها عبارتاند از کارآفرینی، مدیریت نوآوری و فناوری، مدیریت استراتژیک، سرمایه اجتماعی، شبکه و نهادها میباشند. می بایست برای مطالعه کارآفرینی فناورانه همزمان به دو منظر خرد و کلان توجه داشت. سطح خرد حوزههای کوچکتر عملیاتی تر مانند مدیریت مهندسی و سیستمهای اطلاعاتی، پویایی های شبکه سازی، رهبری، علوم تصمیم گیری و تئوری بازیها و سطح کلان حوزه های جامعهشناسی و اقتصاد را شامل می گردد.
- کارآفرین فناور، قهرمان سازمانی
اهمیت فزاینده رقابتپذیری مبتنی بر فناوری بهویژه در صنایع فناوری محور، نیاز به شناسایی نوع خاصی از کارآفرین به نام کارآفرین فناور دارد که گویای فردی در یک سازمان است که قهرمان یک فعالیت علمی و فنی است. واژه کارآفرین و کارآفرینی از ریشه کلمه فرانسوی (Entreprendre) به معنای متعهد شدن و متقبل شدن، برگرفته شده است. کارآفرین فناور گاهی قهرمان محصول نامیده میشود. کارآفرین فناور فردیست که قابلیتهای یک مخترع، یک نوآور و یک کارآفرین را بهصورت آمیخته داراست و فردی است با پایه دانشی عمیق در حوزههای نوآوری و کارآفرینی که قادر به بهرهبرداری از آنها برای حفظ کسبوکار خود و مزیت رقابتی آن است. او تغییرات محیطی و روندهای بازار را تشخیص میدهد و پیوسته در حال رصد فرصتها میباشد. راهبردها را به شکل مؤثر ساختاردهی میکند و شایستگیهای اصلی را توسعه داده و دارای دانش ضمنی و آشکار در یک فناوری خاص بوده و به شکل مؤثری وظایف عملیاتی و مدیریتی یک شرکت را برای حفظ انگیزه عملکرد پایدار آن شرکت، رهبری مینماید.
کارآفرینی فناورانه بهعنوان پیوند بین علم و فناوری ازیکطرف و ارزشهای جدید علمی خلقشده برای جامعه از طرف دیگر، استانداردها و شرایط زندگی افراد جامعه را بهبود میبخشد و در رفاه عمومی، اقتصادی و اجتماعی نقش ایفا مینماید.
کارآفرینی فناورانه
کارآفرینی فناورانه از دو منظر حائز اهمیت است. اول اینکه فرآیندی است که کارآفرین فناور با بهکارگیری فناوری و با خلق، توسعه و تبلور آن در قالب محصولات و خدمات ارزشمند، به رشد اقتصادی و پیشرفت جامعه کمک میکنند ازاینرو آن را کارآفرینی فناورانه مستقل مینامیم و از منظر دیگر در شرکتهای پیشرو موجب نوآوری در محصول و فرآیند است که سبب تغییر در محیط رقابتی میشود که به آن کارآفرینی فناورانه سازمانی میگوییم که موجب افزایش توان رقابتی و تثبیت ماندگاری آنها در محیط بینالمللی میگردد.
اندیشمندان حوزه کارآفرینی فناورانه این مفهوم را بهصورت مفاهیم محوری تعریف و تشریح نمودهاند که در ادامه به بررسی این تعاریف مفهوم محور و برجسته، جهت شناخت و بررسی کارآفرینی فناورانه از جنبههای مختلف خواهیم پرداخت.
کارآفرینی فناورانه مبتنی بر مفهوم ایجاد شرکتهای جدید مبتنی بر فناوری بدینصورت معنا میشود: کارآفرینی فناورانه، کاربرد نوآورانه دانش علمی و فنی بهوسیله یک نفر یا تعدادی از افراد است که یک کسبوکار را راهاندازی و اداره کرده و مخاطرات مالی را برای دستیابی به چشمانداز و اهداف تقبل میکنند. تا سال 2000 میلادی اغلب تعاریف کارآفرینی فناورانه، برمبنای راهاندازی یک کسبوکار مبتنی بر فناوری توسط کارآفرینان فناور بودهاند. این کسبوکار مبتنی بر فناوری میتواند یک شرکت زایشی دانشگاهی یا پژوهش محور یا شرکت مستقل باشد.
در تعریف کارآفرینی فناورانه با محوریت مفهوم نوآوری، رویکرد شومپیتری به کارآفرینی فناورانه معطوف میگردد که بیانگر دو رکن اصلی و اساسی «تولید ثروت» و «بازتوزیع منصفانه ثروت» در جامعه سرمایهداری از طریق ارائه نوآوریهای فناورانه است. براین منظر کارآفرین فناور با تأسیس شرکتهای جدید و مستقل و ارائه نوآوری به تولید ثروت و توزیع مجدد آن منجر میگردد.
فرصت از دیدگاه کرزنر از اختلاف باور در مورد ارزش فعلی یک ایده یا اختراع و ارزش آینده آن وقتی که به یک دستاورد مشخص تبدیل شود، تعریف میشود. زمانی که اختلاف بین این ارزشها برای فرد محقق شود و به باور او تبدیل شود، یک فرصت شناسایی شده است. پس اختلاف باورها درباره ارزش ایدهها و اختراعات، وقتیکه بهعنوان ورودی فرآیند کارآفرینی به خروجی تبدیل میشوند و بهویژه فعالیت در مورد فرصتهای بهرهبرداری نشده، رکن توصیفکننده فرصتهای کارآفرینانه و از طرفی همه کارآفرینی است. اگر این ایده یا اختراع مبتنی بر فناوری باشد، آن فرصت، یک فرصت فناورانه یا فرصت مبتنی بر فناوری نامیده میشود. فرصتها بر سه دسته تقسیم میشوند:
- تشخیص فرصت که در آنهم عرضه و هم تقاضا وجود دارند.
- کشف فرصت که یکطرف عرضه یا تقاضا وجود ندارد. به عبارتی یکطرف عرضه یا تقاضا بالفعل است و طرف دیگر بالقوه است که کارآفرین با کشف طرف بالقوه و به فعلیت درآوردن آن، اقدام به کارآفرینی مینماید.
- خلق فرصت، دو طرف عرضه و تقاضا وجود ندارند و کارآفرین هر دو طرف را به فعلیت میرساند.
کارآفرینی فناورانه مبتنی بر مفهوم فرصت، یافتن راهحلهایی در جستوجوی مسائل در مورد یک فناوری خاص است که به تشخیص، کشف یا خلق فرصت مبتنی بر فناوری و بهرهبرداری از آن منجر گردد. کارآفرینان فناور قصد دارند تا با شناسایی و بهرهبرداری از راهحلهای مبتنی بر فناوری، به ایجاد و کسب ارزش اقتصادی دست بزنند.
به گفته محققان، فناوری بهخودیخود خلق ارزش را تضمین نمیکنند بلکه فناوریها زمانی خلق ارزش میکنند که به شکل محصولات جدید متبلور شوند. محصولاتی که بهسرعت به بازارها راهیافته و سود ویژهای برای شرکتها به ارمغان آورند. بهعبارتدیگر پیشرفتهای سریع علمی، اختراعات و توسعههای فناورانه برای خلق ارزش و رقابتپذیری ضروری هستند اما کشف فرصتهای فناورانه و بهرهبرداری تجاری از آنها است که ایجاد تمایز مینماید. کارآفرینی فناورانه مبتنی بر مفهوم محصول جدید، تلفیق نوآوری و محصول است که در خروجی موفق توسعه محصول جدید متبلور میشود.
کارآفرینی فناورانه مبتنی بر مفهوم اقدام مخاطرهآمیز یعنی سازماندهی مدیریت و پذیرش مخاطره یک کسبوکار مبتنی بر فناوری است.
کارآفرینی فناورانه مأموریتی است که بین بازیگران مختلف توزیع میشود و هر یک از آنها به نحوی در یک فناوری و فرآیند درگیر میشوند که دادههایی تولید میکنند و درنهایت منجر به تحول یک مسیر فناورانه نوظهور میشود . کارآفرینی فناورانه سازمانی نوعی کارآفرینی سازمانی است که در آن اجرای نوآوریهای فنی و فناورانه در یک سازمان چه از طریق منابع خارجی و چه از طریق منابع داخلی محقق میگردد.
همانطور که مشاهده میگردد کارآفرینی فناورانه بدون حضور کارآفرین فناور محقق نمیگردد که کارآفرین فناور نیز دارای تقسیماتی است:
کارآفرین فناوری که توسعهدهنده فناوری است و یک پژوهشگر است. کارآفرین فناوری که تولیدکننده محصول فناورانه است. دیگری کارآفرینی است که نقش پشتیبان در توسعه یک فناوری را داشته یا کاربر محصول است. کارآفرین فناور فرصتجو که فقط طرف عرضه یا تقاضا را از طریق تأسیس یک شرکت مبتنی بر فناوری به هم وصل میکند.
حال باید اندیشید که بهتر است فرآیند کارآفرینی فناورانه را از بحث کارآفرین فناور جدا نمایید. چراکه کارآفرینی فناورانه مسیر توسعه فناوری تا تجاریسازی را پوشش میدهد اما برخی از انواع کارآفرین فناور (مانند فرصتجو) ممکن است در همه این مسیر ایفای نقش نکنند و در این صورت آیا بهتر نیست ایفای نقش کارآفرین فناور را بین گروهی از افراد توزیع نمود؟ و گاهی هم باید کارآفرین فرصتجو را از کارآفرین فناور تمیز دهیم و او را فقط کارآفرین بنامیم.
منبع: سید رضا حجازی، فیروز کرمانشاه

نویسنده : غزل معصومی / کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!