کرونا ترمز ساخت شهرهای هوشمند را کشید
کرونا» ترمز ساخت شهرهای هوشمند را کشید
با رشد جمعیت جهان هر روز بر مشکلات شهرنشینی، محیط زیست و آلودگی هوا و… افزوده میشود و فعالان عرصه فناوری تنها راهکار حل این مشکلات را ایجاد شهرهای هوشمند در گوشه و کنار جهان میدانند. به همین دلیل هم بزرگان فناوری «سیلیکون ولی»در امریکا و همچنین کشورهای دیگر ازجمله چین در این مسیر گام گذاشتند تا عصری جدید را رقم بزنند اما شیوع کرونا عملاً ترمز این پیشرفت را کشید.
توقف شهر هوشمند در تورنتو
یکی از غولهای فناوری فعال در زمینه ایجاد شهرهای هوشمند، گوگل است که تاکنون در پروژههای مختلفی سرمایهگذاری کرده اما آخرین سرمایهگذاری این کمپانی با سدی بهنام کرونا مواجه شد. این بار کمپانی مادر گوگل(آلفابت) راهی را که از سال 2017 آغاز کرده و قرار بود با همکاری سازمان نوآوری شهری این کمپانی(Sidewalk Labs)، شهری هوشمند در تورنتو ایجاد کند نیمه کاره رها کرد. هرچند در دو سال و نیم گذشته عزم جدی برای ایجاد این شهر هوشمند «های تک» وجود داشت ولی حالا به نظر میرسد بهدلیل شرایط اقتصادی متأثر از پاندمی کرونا ، ادامه پروژه در بنبست قرار گرفته و خبرها نیز حاکی از توقف این پروژه است که در فاز نخست سرمایهگذاری ۹۰۰میلیون دلاری انجام داده بود. همچنین نیمی از کارکنان حاضر در این پروژه بزرگ نیز اخراج شدهاند.
این پروژه که Quayside نام دارد درواقع شهری متصل به اینترنت است که تنها خودروهای خودران، آن هم در تعدادی اندک در آن تردد میکنند و دیگر خبری از خودروهای آلودهکننده معمولی در خیابان های آن نیست. این شهر همچنین مجهز به سیستمهای ریلی پیشرفته است تا ساکنان آن در کمترین زمان ممکن و بدون ترافیک به مقصد خود برسند، در این طرح ساختمانها پایدارتر از نمونههای فعلی هستند و با مواد دوستدار محیط زیست ساخته میشوند تا میزان گازهای گلخانهای در این شهر تا 98 درصد کاهش یابد.
محققان اعتقاد دارند در صورت تحقق این شهر هوشمند، میتوان ساختمانهایی ارزان تر، محکمتر و دوستدار محیط زیست با کمترین میزان تولید گاز گلخانهای ایجاد کرد تا زمینه ساز یک تحول بزرگ در صنعت ساخت و ساز جهان شود. از دیگر قابلیتهای این آرمانشهر میتوان به پیاده روهای هوشمند اشاره کرد که روشنایی آن تنها با گرمای بدن افراد پیاده تأمین میشود. کاهش استفاده از سوختهای فسیلی، طراحی ابزارهایی متناسب با ماشین یادگیری و هوش مصنوعی، سیستم خاص جمعآوری زباله و همچنین بزرگراههای هوشمند که عرض آنها با توجه به ترافیک لحظهای تغییر میکند بخشی دیگر از توانمندیهای این آرمانشهر هستند.
حریم خصوصی در شهر هوشمند
همه نقاط شهر هوشمند Quayside به سنسورهایی ویژه مجهز هستند که البته بسیاری، نسبت به وجود این تعداد سنسور در این شهر معترض بودند و آن را نشانه نقض حریم خصوصی در نتیجه جمعآوری اطلاعات شهروندان میدانستند. بهعنوان مثال یکی از روزنامههای کانادا در انتقاد از این طرح نوشته بود: «این شهر تنها به منظور جمعآوری اطلاعات و دادههای ساکنان و بازدیدکنندهها ساخته میشود و گواه آن نیز سنسورهای متعددی است که قرار است Sidewalk Labs در هر ساختمان قرار دهد تا میزان دمای خانهها متناسب باشد و کاهش هدررفت انرژی و میزان تولید گاز گلخانهای هم کمتر شود.همچنین تعداد زیادی دوربین مجهز به هوش مصنوعی تعبیه شده است که گفته میشود برای آنالیز وضعیت و سرعت ترافیک در این شهر هوشمند نصب شده اما به اعتقاد ما این تنها ظاهر ماجراست و درواقع قصد آنها جاسوسی از مردم است.»
البته برخی نیز در مقابل، نظراتی متفاوت دارند بهعنوان مثال « سارا موتزر» یکی از استادان دانشگاه مک گیل با دفاع تمام قد از این پروژه و طرحهای مشابه، میگوید : «باوجود پاندمی کرونا و تبعات اقتصادی آن، نباید پروژههای شهرهای هوشمند را تعطیل کرد چراکه با کمک صرفه جوییهایی که در همین شهرها میشود میتوان اقتصاد را دوباره احیا کرد.» وی همچنین معتقد است کرونا آخرین پاندمی برای بشر نخواهد بود و همین شهرهای هوشمند هستند که در پاندمیهای بعدی میتوانند بخوبی از انسانها محافظت کنند پس نباید آنها را در چنین شرایطی قربانی کرد.
انتظار میرفت با به ثمر نشستن این پروژه، بیش از 44هزار شغل جدید در این منطقه ایجاد شده و سالانه تا4.3میلیارد دلار درآمدزایی از محل مالیات ایجاد شود. همچنین قرار بود Sidewalk Labs در طول 2 دهه بیش از 1.3میلیارد دلار در این پروژه سرمایهگذاری کند که البته انتظار سرمایهگذاری 38میلیارد دلاری بخش خصوصی نیز تا سال 2040 وجود داشت اما حالا باید منتظر ماند و دید سایه کرونا چه زمانی از سر اقتصاد جهان کم میشود و اولویتهای گوگل در آن زمان چه خواهد بود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!