چالشها و موانع پیش روی شرکتهای دانشبنیان
چالشها و موانع پیش روی شرکتهای دانشبنیان
اگر بهعنوان یک شرکت دانشبنیان به عرصه کسبوکار وارد میشویم، چالشهای فراروی خود را بشناسیم.
مقدمه
مسلماً تولد هر پدیدهای دارای پیامدهای مثبت و منفی اجتنابناپذیر است. اطلاع از پیامدهای منفی میتواند به برنامهریزی برای مقابله یا کاهش صدمات ناشی از آن کمک نماید. شرکتهای دانشبنیان به دلیل ماهیت دانشمحور بودن و پویاییهای رقابتی بازار و تغییر در نیازها و خواستههای مشتریان، نیازمند شناخت چالشهای موجود در مسیر توسعه خود هستند؛ بنابراین برای گذار به اقتصاد دانشبنیان باید چالشها و موانع پیش روی شرکتهای دانشبنیان بهخوبی شناسایی گردند. ازاینرو در این مجال به ارائه نظراتی قابلتأمل از اساتید و پژوهشگران حوزه مذکور خواهیم پرداخت.
چالشهای اقتصاد دانشبنیان
باآنکه شرکتهای دانشبنیان عامل ایجاد اقتصاددانشی پایدار و توسعه دانش بومی، در بسیاری از کشورها میباشند، اما این موسسهها در ایران مطابق با چشمانداز 20 ساله کشور، ازلحاظ کمی و کیفی در وضعیت مطلوبی قرار نداشته و در مسیر توسعه خود دچار چالشهایی هستند.
معمار نژاد به انجام تحقیقات تطبیقی در مورد پیشنیازهای اقتصاد دانشبنیان پرداخته و به بررسی و مقایسه وضعیت آنها در ایران و تعدادی از کشورهای درحالتوسعه اهتمام ورزیده است. این نما گرها عبارت از نظام نوآوری، محیط کسبوکار، فناوری اطلاعات و ارتباطات و توسعه منابع انسانی میباشند. در این راستا با توجه به شکاف فاصلهای مشاهدهشده ایران با سایر کشورهای درحالتوسعه، وی بیان داشته است چنانچه به این نما گرها توجه نشود، بهعنوان چالشهای اقتصاد دانشبنیان ادامه حیات میدهند.
چالشهای شرکتهای دانشبنیان
امانی تهران و احمد امینی شرکتهای دانشبنیان دانشگاهی را موردبررسی قراردادند و چالشها و تهدیدهایی را متصور شدند که عبارتاند از: “عدم وجود مدیریت مرکزی قوی برای برآورد توانایی طرحها و محاسبات اقتصادی هر ایده، در بدو ورود و چرخه حیات میتواند منجر به افزایش غیرقابلتحمل درجه خطرپذیری گردد “، “ایجاد اختلال در فعالیت اساتید در دو عرصه همزمان علمی-آموزشی و تجاری و همچنین امکان بروز تبعیض و نظام طبقاتی در اساتید “، “عدم وجود یک مجموعه مرکزی برای کنترل بودجه هزینهها و نحوه تجمیع حسابها منجر به عدم پاسخگویی شرکتها به لحاظ بازده مالی میگردد “، “مشخص نبودن میزان سهم دانشگاه در تحقیقات، پژوهشها و قراردادهای صنعتی و نیز عدم وجود سازوکار مناسب برای ارزشگذاری سرمایههای معنوی علمی، میتواند به بروز مناقشات میان محققین و دانشگاه بیانجامد ” و “توجه بیشازحد به مقوله تولید دانش فنی موجب بروز اختلال در امر آموزش و انجام تحقیقات بنیادی در دانشگاهها میگردد “.
قلی پور و همکاران به شناسایی چالشهای فراروی شرکتهای دانشبنیان موجود در پارکهای علم و فناوری پرداخته و تعداد 59 چالش را شناسایی نمودند. نتایج بهدستآمده از این تحقیق نشان داد که تعداد 19 چالش از بین این 59 چالش معرفیشده، دارای اثر نامطلوب بیشتری بر شرکتهای موردمطالعه بوده و عبارتاند از:
“رکود صنعت و بازارهای داخلی “، “مشکلات اقتصادی کشور “، “سیاستهای ناموزون حمایتی دولت “، “فرار مغزها و کمبود نیروی خبره و نوآور “، “ناکافی بودن حمایت مالی “، “نبود مرکز خدمات مشاورهای کسبوکار در پارک “، “وجود رقابت پیچیده و متلاطم در بازارهای داخلی و خارجی “، “نبود تیم مدیریت حرفهای و ارتباطات ضعیف بازار “، “نبود امنیت سرمایهگذاری بر ایدههای شرکت برای سرمایهگذاران “، “تحقیقات بازاریابی ضعیف “، “قیمتگذاری نامناسب و غیرواقعی محصول و خدمت در بازار “، “نبود تمهیدات لازم در حوزه نوآوری و پرورش نیروی انسانی در شرکت “، “مسائل فردی و روانشناختی کارکنان شرکتها (فرهنگ و مهارت)”، “وجود ریسکهای فنی و تجاری در ارائه محصولات جدید “، “مشکلات ساختاری و مدیریتی کشور “، “نبود یک مجموعه مرکزی جهت کنترل بودجهها و هزینهها و نحوه تجمیع حسابهای شرکتها “، “وجود ناکافی تکنولوژی متناسب برای ظهور و توسعه محصول جدید “، قوانین سخت و دست و پاگیر دولتی برای شرکتها در پارک ” و “موفقیت پایین پارک علم و فناوری از مأموریت اصلی خود در قبال شرکتها “.
فخاری و همکاران نیز آثار تحریمهای اقتصادی غرب را بر عملکرد شرکتهای کوچک دانشبنیان کشور بررسی و با توجه به تحلیلهایی که انجام دادهاند، در این حوزه تعداد 14 شاخص بهعنوان تأثیرات منفی تحریم بر تداوم و توسعه فعالیتهای آنها را استخراج نمودهاند که شامل دودستهاند.
دسته اول، شاخصهایی هستند که بهصورت مستقیم عملکرد شرکتهای دانشبنیان را تحت تأثیر قرار میدهند و عبارتاند از: “محدودیت دسترسی به تجهیزات مرغوب، ابزار خاص پژوهشی و آزمایشگاهی، قطعات و مواد اولیه موردنیاز “، “فلج شدن سیستم بانکی کشور و مشکل شدن مراودات مالی بینالمللی “، “مشکل صادرات محصولات فناورانه و از دست دادن بازارهای صادراتی برای برخی از این شرکتها “، “افزایش ریسک سرمایهگذاران در فناوریهای بومیشده توسط این شرکتها “، “نوسانات نرخ ارز، تورم و بیثباتیهای اقتصادی، عدم امکان برنامهریزی و غیرقابلپیشبینی بودن آینده “، “تثبیت مسیرهای غیررسمی ورود کالا نظیر واردات باواسطه، بازار سیاه بینالمللی و اقتصاد حوالهای ” و “محدودیت در فرآیندهای انتقال فناوری، ارتباطات تجاری و همکاری با شرکتهای بزرگ صاحب فناوری و مراکز علمی در جهان “.
دسته دوم، شاخصهایی هستند که بهصورت غیرمستقیم و یا با تشدید مشکلات ساختاری موجود، عملکرد شرکتهای دانشبنیان را تحت تأثیر قرار میدهند و از آن جمله عبارتاند از: “کاهش درآمدهای دولت و درنتیجه کاهش بودجههای پژوهشی و محدود شدن حمایتهای دولتی “، “بالا بودن نرخ بهره وامهای بانکی در کشور به دلیل تشدید تورم در شرایط تحریم “، “ازدیاد متناوب فشارهای ناشی از تحریم و تغییر مکرر سیاستهای اقتصادی واداری دولتی جهت تقابل با این مشکلات “، “آمار سازیها جهت عاری جلوه دادن شرایط اقتصادی و عدم دسترسی شرکتهای دانشبنیان به اطلاعات صحیح “، “رکود صنعت و کاهش رونق بازار داخل و درنتیجه مشکلات متعدد فروش و بازاریابی و به دنبال آن مشکلات مالی برای این شرکتهای نوپا “، “حادتر شدن معضل واسطهگری و دلالی در شرایط تحریم به دلیل بیثباتی اقتصادی و گرایش سرمایهها از فن آفرینی به دلالی “، “سلب انگیزه از فن آفرینان به دلیل تشدید مشکلات “.
نتیجه کلام
شرکتهای دانشبنیان بهعنوان یک مرکز تولید، توزیع و کاربرد دانش و محرک رشد اقتصادی، نیاز دارند تا فرآیندهای خلق، ایجاد دانش، اشاعه و کاربرد عملی در آنها ارزیابی و در صورت لزوم بهینه گردند. بهخصوص نیاز است چالشهای فراروی این شرکتها شناسایی شوند تا بتوان راهکارهای موردنیاز برای رفع و یا کاهش اثر این چالشها ارائه نمود تا انشاءالله به سطح مطلوبی از توسعه دانشبنیان در قالب اقتصاد دانشبنیان دستیابیم.
منابع
- معمار نژاد عباس. “اقتصاد دانشبنیان: الزامات، نما گرها، موقعیت ایران، چالشها و راهکارها “. فصلنامه اقتصاد و تجارت نوین. شماره 1. تابستان 1384.
- امانی تهران محمد، احمد امینی زهرا. “تحلیل افق چالشهای شرکتهای دانشبنیان دانشگاهی و راهکارهای پیشگیرانه “. نشریه علمی ترویجی مطالعات در دنیای رنگ. 1390.
- قلی پور مجتبی، وحدت نژاد محمدعلی، اولیاء محمد صالح، خادمی زارع حسن. “شناسایی و اولویتبندی چالشهای شرکتهای دانشبنیان با استفاده از روش شبکه عصبی مصنوعی. 1394.

نویسنده : بنفشه دين محمدي آذري پژوهشگر حوزه مدیریت
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!